Indrumator pentru realizarea unei usi de garaj | RG Design

Indrumator pentru realizarea unei usi de garaj

In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam un scurt indrumator pentru ca dumneavoastra sa va puteti orienta cat mai usor catre tipul de usa de garaj potrivit necesitatilor dumneavoastra si pentru a intelege de ce aveti nevoie pentru montarea optima a unei usi de garaj.

Montajul unei usi de garaj este un proces cheie ce va afecta in viitor functionalitatea acesteia. Daca acesta este realizat deficitar, neatent, in graba, exista riscul defectarii usii de garaj si functionarea ei deficitara. Daca montajul se realizeaza profesionist, atent, de catre o echipa de specialisti cu experienta si usa de garaj va functiona foarte bine pe o perioada lunga de timp. Va va scuti astfel de neplacere si de o multime de costuri suplimentare. (durata medie de folosire a unei usi sectionale de garaj montata corespunzator, conform cerintelor date de producator este de minim 15 ani)

1. ALEGEREA TIPULUI DE USA DE GARAJ POTRIVIT DUMNEAVOASTRA

-          Pentru locuinte rezidentiale, case, case de vacanta va recomandam usi de garaj sectionale. Acestea sunt formate din niste panouri tip sandwich de lungima golului si inaltime redusa astfel incat, la deschidere, acestea sa se poata rabata pe sina de rulare. Aceasta sina se monteaza in interiorul garajului, sub placa. De aceea, inainte de montarea unei usi de garaj sectionale trebuie vazut daca in apropierea golului de usa, sub placa nu exista obstacole ( grinzi, tevi, etc.) . Singurul incovenient al acestui tip de usa de garaj ar fi inaltimea utila sub placa redusa cu cca. 16 cm., in functie de sistemul de culisare adoptat. Majoritatea beneficiarilor nu considera insa acest lucru ca fiind un dejavantaj suficient de mare raportat la multele avantaje pe care acest tip de usa de garaj le ofera.

       4 Usi de garaj automate hormann RG Design Brasov 00 20140502_144820 4 Usi de garaj automate hormann RG Design Brasov 03

-          Usi de garaj tip rulou. Acest tip de usa de garaj se monteaza in locurile in care montarea altui tip de usa de garaj nu este posibila din cauza: grinzilor aflate in apropierea usii, a tevilor de scurgere ce impiedica montajul unei sine, etc.  Aceste usi de garaj tip rulou sunt formate din lamele de aluminiu izolate de lungimea golului ce se ruleaza ( se aduna ) intr-o caseta circulara sau dreptunghiulara,  amplasata la partea superioara a golului. Ca avantaj al acestui tip de usa de garaj ar fi economia de spatiu. Caseta si ghidajele pot fi amplasate in exteriorul golului de garaj, usa de garaj putand fi montata in exterior, dimensiunile golului ramanand astfel neschimbate. Ca dezavantaje ar fi: izolare termica si fonica mai redusa, fiabilitatea mai scazuta.

                             usa hormann tip rulou usa hormann tip rulou 2

2. STABILIREA DIMENSIUNILOR UNEI USI DE GARAJ

a. Golul este existent ( garajul este deja construit)

dimensiuni gol usa de garaj

Dimensiunile minime pentru a putea amplasa o usa de garaj sectionala:

 • Minim 10cm., in interior, in dreapta si in stanga golului (h1)
 • Minim 16cm. deasupra golului (din gol pana in placa / tavan ) pentru sistemul de culisare al usilor de garaj cu arcuri de tractiune. (h2 )
 • Minim 24cm. deasupra golului (din gol pana in placa / tavan ) pentru sistemul de culisare al usilor de garaj cu arcuri de torsiune. Aceste usi de garaj sunt cele mai des intalnite. (h2)
 •  Minim 11cm. deasupra golului (din gol pana in placa / tavan ) pentru sistemul de culisare al usilor de garaj cu arcuri de torsiune montate in spatele sinelor de culisare. (h2)Aceste usi de garaj au o fiabilitate mai redusa. Este recomandabil a se reduce lumina golului si a se opta pentru un sistem de culisare mai fiabil ( sistem de culisare cu arcuri de tractiune sau de torsiune )
 • Adancimea minima din gol pana la intalnirea primei grinzi: (A)
  • Minim 330cm. in cazul usilor de garaj automate cu inaltimea de maxim 230cm,
  • inaltimea golului de garaj + 50cm. pentru inaltimi mai mari de 230cm.
  • Diagonalele golului usii de garaj trebuie sa fie egale.  Daca acestea nu sunt se va reduce deschiderea golului astfel incat lateralele golului sa devina perpendiculare pe buiandrug

b. Garajul este in faza de proiect (garajul este neconstruit)

Daca inca nu ati realizat construirea efectiva a garajului, acesta fiind inca la nivel de plan de executie va recomandam marimi standard ale usii de garaj, transpuse in dimensiuni standard ale golului de garaj.

Aceste goluri sunt:

 • Latimea utila a golului de garaj: 250cm sau 300cm
 • Inaltimea utila a golului de garaj: 200cm., 210cm. sau 222mm. In cazul usilor de garaj sectionale usa nu se retrage in totalitate pe tavanul garajului. Cota de inaltime reducandu-se astfel cu cca. 5cm.

Principalele avantaje al alegerii acestor goluri standard sunt: pretul sensibil mai redus al usii de garaj si usurinta montajului. Reomandam astfel ca daca nu ati construit inca garajul sa tineti seama de aceste goluri standard.

c. Renovarea si adaptarea unui gol existent pentru a permite montarea unei usi de garaj moderne.

Orice forma a golului de garaj existent se poate adapta astfel incat sa se poata monta o usa de garaj moderna. Cotele golului trebuie aduse la dimensiunile prevazute la punctul a. pentru o functionare optima.

3. ALEGEREA FINISAJULUI UNEI USI DE GARAJ

In general finisajul usilor de garaj se recomanda sa fie in aceeasi tematica cu tamplaria exterioara. In acest sens exista o gama larga de culori standard la preturi avantajoase: maro, verde, alb, alb aluminiu, argintiu, albastru, rosu, etc. sau este posibila vopsirea acestora in orice culoare RAL.

usi garaj culori standard

Puteti alege si finisaje care imita textura lemnului de stejar deschis, stejar inchis, stejar auriu, mahon si venghe.

 texturi decograin

Usi cu panouri din lemn masiv. Tipul de lemn: molid nordic si brad canadian in diferite modele si frezari. Aceste finisaje din lemn masiv sunt folosite in special la constructiile vechi sau al cabanelor, etc. si au un aspect deosebit.

usi de garaj lemn masiv molid nordic si brad canadian

Finisaje moderne. Datorita cererii tot mai crescute producatorii de usi de garaj va pun la dispozitie o serie de finisaje mai deosebite: gri antracit (RAL 7016), argintiu (RAL 9006), rusted, otel inox

Texturi de panouri.

 • Textura woodgrain. Aspect tip coaja de portocala sau de lemn taiat nefinisat. Este cea mai intalnita textura in cazul usilor de garaj sectionale fiind totodata si cea mai dura si usor de intretinut suprafata.
 • Textura silkgrain / neteda. Aspect elegant, cu granulatie foarte fina. Se potriveste perfect in cazul cladirilor cu arhitectura moderna.
 • Textura micrograin. Finisaj in dungi ce creeaza un contrast placut de lumini si umbre.

                     woodgrain silkgrain silkgrain titan micrograin

4. ACCESORII OPTIONALE PENTRU USI DE GARAJ

In cazul usilor de garaj se pot adauga diferite accesorii optionale, in functie de necesitatile si dorintele beneficiarului, precum:

 • Elemente de vitrare:
  • Ferestre individuale ( rotunde, dreptunghiulare)
  • Panouri vitrate cu rama din aluminiu, cu geamuri duble din material plastic ( simple sau tip sunrise )
  • Grile de ventilatie: in cazul garajelor cu ventilatie redusa
  • Usi pietonale incorporate in usa sectionala de garaj. Permite trecerea in regim pietonal fara a mai fi necesara deschiderea intregii usi de garaj
  • Manere si incuietori. Pentru o mai buna siguranta sau in cazul usilor cu deschidere manuala exista o larga varietate de manere si incuietori.

5. INTRETINEREA UNEI USI DE GARAJ

Dupa montarea se recomanda ca in cazul produselor din gama usilor de garaj rezidentiale sa se efectueze o revizie, facuta de catre firma montatoare sau de catre un specialist autorizat la fiecare 18 luni.

La schimbarea sezonului cald cu cel rece este bine sa se lubrefieze balamalele si componentele in miscare ale usii (role, sine). Acest lucru se realizeaza prin aplicarea unui spray  cu proprietati de lubrefiere. Nu este indicat a se folosi vaselina.

ATENTIE: La usi de garaj automate se recomanda ca o data la 3 luni acestea sa fie comutate din modul automat in modul manual pentru a se putea verifica usurinta de glisare a mecanismului usii. Aceasta trebuie sa mearga constant si usor, arcurile trebuie sa preia greutatea panourilor. In cazul in care exista variatii de tensiune mai mari de 10% din valoarea nominala de 220Vca se recomanda instalarea unui stabilizator de tensiune pentru a preveni eventualele stricaciuni ale componentelor electronice ale automatizarii usii de garaj. ( transformator sau placa de comanda, componente cu un cost financiar ridicat )

Realizam montarea de usi de garaj in urmatoarele zone: Brasov, Bucuresti, Ploiesti, Sibiu, Sfantu Gheorghe, Pitesti, Buzau, Targu Mures, Covasna si in imprejurimi

Pentru intrebari si informatii suplimentare, va invitam sa ne contactati.

Va invitam sa urmariti o scurta selectie cu lucrari realizate de firma RG Design:

GALERIE FOTO

Telefon

captchaMagazinele noastre